- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekDroge bulk en natte chemicaliën

Droge bulk en natte chemicaliën [Wereldschepen]

- Advertentie -

Delen

 

(foto Piet van Dijk / www.worldshipsocietyrotterdam.nl)

Ze hebben niets met elkaar te maken, zijn zelfs gescheiden door de splitsingsdam tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg, en vervoeren totaal verschillende soorten lading. De enige overeenkomst is dat ‘Mark’ in hun naam voorkomt. Bij de Markborg wordt verwezen naar het Brabantse riviertje de Mark, terwijl bij de tanker Stolt Markland een gebied aan de noordoostkust van Noord-Amerika wordt bedoeld.
De Viking-ontdekkingsreiziger Leif Eriksson heeft het vlakke, beboste gebied die naam gegeven. Het woord markland zou oud-Noors zijn voor houtland. Dat brengt de twee schepen toch iets dichter bij elkaar, omdat rederij Wagenborg van oudsher een toonaangevende vervoerder is van hout en houtproducten.

Op de wat donkere dag begin januari vertrekt de Markborg met een lading nikkelconcentraat vanuit Rotterdam naar Pori in Finland, terwijl de Stolt Markland met chemicaliën onderweg is naar Lyondell Chemie in de Europahaven.
De Markborg is in januari 1997 opgeleverd als eerste schip uit een serie van dertien van het type Bijlsma Trader 9000, gebouwd door scheepswerf Bijlsma in Lemmer met een draagvermogen van 9400 ton. Het schip is eerst in eigendom van Wagenborg geweest en werd in 2002, toen het in charter voer voor MSC, verkocht aan W. Waller KG uit Hamburg, dat het schip onder Antilliaanse vlag bracht met thuishaven Willemstad. Nog altijd is Wagenborg de bevrachter van het schip.
De Stolt Markland is al bijna twintig jaar oud en vaart onder de vlag van de Cayman Islands voor Stolt Tankers BV uit Rotterdam. De tanker met een dwt van 30.000 is 175 meter lang en heeft in totaal 41 ladingtanks. Hiervan zijn de 23 centertanks van roestvrijstaal, waarin speciale maar ook agressieve ladingsoorten zoals logen en zuren vervoerd kunnen worden. Het aantal wingtanks bedraagt zestien. Aan dek staan nog eens twee tankcompartimenten.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -