Sinds enige tijd krijgt u informatie over activiteiten van het EICB. Maar veel lezers weten niet echt waar het EICB vandaan komt, wat de gedachten achter het ontstaan van het EICB zijn en waar we met het EICB heen willen
Natuurlijk kunt u op onze site het nodige lezen over ons, maar misschien is het goed om er hier wat dieper op in te gaan.
Kenniscentrum
Het EICB is ontstaan als gezamenlijk initiatief van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, Koninklijke Schuttevaer, Kantoor Binnenvaart en de Vereniging van sleep- en duwbooteigenaren Rijn & IJssel, vastgelegd in het convenant met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uit november 2006.
De gedachte achter dit initiatief was dat de expertise die aanwezig is in en over de binnenvaart veel beter kan en moet worden benut. Alleen door een gezamenlijke aanpak deze kennis kan die expertise worden uitgebreid en verdiept. Dit is in het belang van de binnenvaart zelf, maar ook van beleidsmakers en bedrijven in en rond de binnenvaart (die samen het binnenvaartcluster vormen).
Een dergelijk kenniscentrum is hard nodig, nu de overheid bezig is om sterk af te slanken met als gevolg dat veel waardevolle kennis definitief verloren dreigt te gaan.
Ons streven is om het ontstane gat meer dan in te vullen. Daarvoor is het essentieel dat het EICB hoogwaardige en onafhankelijke expertise levert. Door middel van de eigen expertise en eventueel met gebruikmaking van specialistische, externe expertise.
Een onafhankelijke positie, zowel bestuurlijk als qua uitvoering is daarbij essentieel. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen het EICB en de diverse belanghebbenden. Het EICB levert de kennis en informatie; de belanghebbenden, zoals binnenvaartondernemingen, brancheorganisaties, overheden, (haven)bedrijven en sociale partners, kunnen op hun beurt deze informatie gebruiken.
Hoger niveau
Tevens is het de doelstelling van het EICB om de binnenvaartsector op een hoger en sterker niveau te brengen. Dat kan zijn door innovatie te stimuleren en te ondersteunen, door het (doen) uitvoeren van onderzoeken naar de mogelijkheden tot versterking van de sector en door het mogelijk maken en eventueel uitvoeren van stimulerings- en innovatieregelingen.Voorbeelden hiervan zijn de Stimuleringsregeling Innovatie Binnenvaart, de innovatieregeling duurzame binnenvaart en Voortvarend Besparen.
Ook werken wij samen met de Onderwijscoördinator aan verbetering en versterking van het binnenvaartonderwijs. Door het moderniseren van de leerstof, maar ook door een verdieping daarvan, zoals het versterken van het onderdeel ondernemerschap, management en logistiek.
Tot slot voeren wij diverse projecten uit, zoals het Project ‘Klein schip’ dat is bedoeld om na te gaan hoe de fijnmazige logistiek met kleine schepen kan worden gerevitaliseerd (resultaat medio 2011).
Zichtbaar maken
Wat wij ook zichtbaar willen maken is dat het Nederlandse binnenvaartcluster (met ondernemingen, toeleverende en dienstverlenende industrie, kennis instituten) toonaangevend is in de wereld als het om vervoer over water gaat. Iedereen weet het, maar tot voor kort werd het nauwelijks uitgedragen en vermarkt. Dit is voor het gehele cluster een duidelijk gemis, terwijl de mogelijkheden daartoe juist groot zijn.
Om die reden zullen wij dit onder de noemer ‘Rivers of the world’, tezamen met het NEA en het Marin en met steun van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, ook internationaal gaan uitdragen en versterken.
Een grote en belangrijke uitdaging bij alles wat wij doen is dat het EICB in staat is om zowel op hoog beleidsniveau te opereren als ook zeer toegankelijk te zijn voor de individuele ondernemer, zodat ook juist die de meerwaarde ziet van het Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart.