In het op 13 april verschenen Terug op Scheveningen beschrijft Geert Gunneweg hoe precies vijftig jaar geleden een einde kwam aan de vleetvisserij op haring zoals die eeuwenlang op Scheveningen was bedreven. Aan de hand van persoonlijke verhalen van de laatste generatie vleetvissers geeft het boek een indringend beeld van hoe de gesloten dorpsgemeenschap de steven wel moest wenden.
Direct na de oorlog hervatten de Scheveningse vissers opgelucht hun vleetvisserij op haring. Alles ging gewoon verder zoals het er al eeuwen aan toeging op de vloot. Het leven en werk van de vissers aan boord bleef zwaar, erbarmelijk en riskant. De matrozen slapen in een piepklein, nat en smerig vooronder. Weken op zee zonder gezond voedsel en verstoken van de meest basale hygiëne. Maar de verdiensten, hoewel onzeker, maakten veel goed.
Gelovige gemeenschap
Scheveningen weet tot de jaren 70 zijn eigen koers vast te houden. Het overwegend streng christelijke geloof vormt een belangrijk ingrediënt van het sociale cement; de gemeenschap blijft grotendeels op zichzelf gericht en bijeen.
Maar met het optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus raakten de roaring sixties ook het christelijke Scheveningen in de ziel. Meisjes wilden geen klederdracht meer, zoals hun moeders, maar een minirok. Jongeren luisteren niet meer naar psalmen maar naar de radiopiraten voor de Scheveningse kust.
En dan raakte ook de zee nog leeg. Het roer moest om. In minder dan tien jaar tijd verdween de imposante Scheveningse vleetloggervloot compleet. Als vissersdorp wordt Scheveningen geschiedenis.
Worsteling
Terug op Scheveningen is het verhaal van de worsteling van een vissersdorp met zijn noodgedwongen verandering en aanpassing, verteld vanuit het perspectief van een buitenstaander. Als Geert Gunneweg als vrijwilliger gaat meewerken aan de restauratie van een oude Scheveningse vleetlogger, duikt hij het recente verleden in van de Scheveningse vissers en hun families. De persoonlijke verhalen van oud-vissers en hun naasten maken duidelijk hoe het er vijftig jaar geleden aan toeging, hoeveel er veranderde én wat hetzelfde bleef.
Terug op Scheveningen is verschenen bij Uitgeverij Groenewegen. Het boek is in de boekhandel te koop voor 24,90 euro.