Nederland heeft zichzelf fikse doelen gesteld om ons klimaat te beschermen en de atmosfeer te verbeteren. Niet alleen de CO2-uitstoot dient drastisch verlaagd te worden ook de uitstoot van NOx’en, fijnstof (met de nadruk op roet) en zwavel moet omlaag.
Onze wereld staat heel haar leven al bloot aan verandering en omschakelingen om zaken op orde te stellen of te verbeteren. Dat heet: evalueren! Nu zijn wij op dit gebied aan de beurt.
Heb je trouwens enig idee wat deze stoffen doen en waarvoor je mee hebt te gaan in deze ontwikkelingen voor een gezonder leven? Hier kort op een rijtje de gevolgen wereldwijd:
• Er zit 40 procent meer CO2 in de lucht dan een paar eeuwen geleden
• De gevolgen hiervan zijn: meer overstromingen, voedseltekorten, waardoor sterfte en ondervoeding, tekort aan water, afname, sterfte van de biodiversiteit van planten en dieren (ook de vissen; dus LET OP: slecht voor de visserij), meer hittegolven (hier sterven ouderen eerder door)
• NOx’en (stikstofoxiden): dat zijn gassen die ontstaan bij allerlei verbrandingsprocessen; dus ook bij de scheepvaart in het algemeen
• De gevolgen hiervan zijn: irritatie van de luchtwegen, ontwikkeling van astma en infecties van de luchtwegen. De uitstoot van de NOx-groep wordt gelinkt aan longschade, hart en vaatziektes; en dus aan vroegtijdige sterfte en aan dementie. Er zijn maar weinig andere stoffen die zulke impact hebben op de volksgezondheid zegt professor Nawrot (milieu-epidemioloog)
• Circa 30-40 procent van alle fijnstof is afkomstig van NOx. Naast alle hier opgesomde gezondheidseffecten heeft het impact op de kinderhersenen. Zelfs al in de baarmoeder; er zijn in placenta’s al roetdeeltjes aangetroffen.
• Last but not least is er zwaveluitstoot. Dit kleurloze gas veroorzaakt zure regen.
• De gevolgen van zwavel in de lucht zijn oogirritatie, longproblemen, bij een concentratie van 3 ppm kan iemand al binnen 30 seconden dood gaan, het vermindert de gewasgroei (lekker dan…daar eten we weer van). De zwavel kan zelfs 80 kilometer vanuit de bron op het gewas komen.
Conclusie: of je het nou leuk vindt of niet… je hebt geen keus, voor jezelf, je naasten en gewoon voor alle mensen op deze aardbol ben je verantwoordelijk. Dus iedereen moet op zijn moet meedenken en tijd en geld investeren in verbetering. Geen gemopper meer, maar hupsakee: begin met anderen een denktank om op een andere manier te gaan varen met minder uitstoot. Zorg dat je nageslacht trots op je kan zijn.
Ik draag mijn steentje bij – ook privé. Ik koop bijvoorbeeld mijn boodschappen in biologische winkels en heb geen cv thuis.