- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPlastic vissen bij Sneekweek

Plastic vissen bij Sneekweek

- Advertentie -

Delen

Van 6 tot en met 11 augustus is de 81e editie van de Sneekweek. Dit jaar vaart tussen de vele zeilboten een bijzondere vissersboot. Het is de Plastic Whale van Ecover, die met een tour door heel Nederland bezig is. De ecologische producent van was- en schoonmaakmiddelen wil op die manier zo veel mogelijk mensen bewust maken van de vervuiling die leidt tot de plasticsoep. Tijdens de vistochten wordt zo veel mogelijk drijfplastic opgevist dat gebruikt wordt voor een nieuwe fles voor afwasmiddel. Via www.ikvismee.nl kunnen mensen zich opgeven om mee te varen en vissen.

Plasticsoep is een plaag. En niet alleen op verre oceanen. Ook in de Nederlandse waterwegen drijft heel wat plastic afval. Zo ook in de Kolk en de Stadsgracht, twee belangrijke wateren in Sneek.

De organisatie van Sneekweek, Koninklijke Watersportvereniging Sneek, spant zich in om ervoor te zorgen dat al het zeilplezier niet eindigt in een enorme berg afval. “Sinds de Olympische Spelen in 2012 is het bij wedstrijdzeilen reglementair verboden om afval over boord te gooien. Als organisatie proberen we de wateren van Sneek ook zo schoon mogelijk te houden door deelnemers hierop te wijzen. We vinden het fantastisch dat Ecover met Plastic Whale de wateren voor zijn rekening neemt om het afval, dat toch nog in het water terecht komt, op te ruimen. Een actie waarmee onze bezoekers hopelijk bewuster worden van hun eigen rol als het gaat om afval.”

 

Eigen rol

Tijdens de Sneekweek wil Ecover feestgangers aan het denken zetten. Ook biedt de producent consumenten de kans om zelf, met het hele gezin of vrienden, een steentje bij te dragen door mee te vissen. Tom Domen van Ecover zegt: “Het is moeilijk om bij zo’n groot probleem je eigen rol te zien. Maar die is er zeker, als vervuiler én als bestrijder. Bijvoorbeeld door tijdens je bezoek aan Sneekweek na te denken over waar je je afval laat. Want hoewel we met het project plastic afval een nieuw leven geven in de vorm van een nieuwe fles voor ons duurzaam afwasmiddel, zien we natuurlijk het liefst dat plastic afval niet meer in het water belandt.”

 

Ocean Plastic Project

Ecover is het eerste bedrijf dat een fles maakte van drijfplastic: 10 procent komt van opgevist plastic; 90 procent van gerecycled plastic. Het Ocean Plastic Project is in grootte verviervoudigd sinds de start in 2014. Eind augustus zal  er ook gevist worden in Amsterdam tijdens de Uitmarkt. Afgelopen maanden is er al gevist in Dordrecht, Scheveningen, Delfzijl en Zandvoort.

 

foto: De Plastic Whale is zelf gemaakt van afval uit de Amsterdamse grachten.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -