Na de hevige regenval in Duitsland van de afgelopen dagen stijgen ook de waterstanden van de Rijn in Nederland. Vanochtend werd een waterstand van 12 meter boven NAP bij Lobith overschreden.
In Duitsland en België veroorzaakte het noodweer overstromingen. Dat leidde tot stremmingen op onder meer de Neckar (foto boven) en de Donau.
12,50 boven NAP
De verwachting is dat de waterstand van de Rijn verder stijgt. Op vrijdagochtend 3 juni verwacht Rijkswaterstaat een maximale waterstand van 12,50 meter boven NAP bij Lobith. “In het weekend zal de waterstand dalen en na enkele dagen de normale stand voor deze tijd van het jaar bereiken.”
Vanaf een waterstand van 12 meter boven NAP kunnen lager gelegen uiterwaarden onder water lopen. Een situatie met dergelijke waterstanden komt in de zomer maar weinig voor. De vorige keer was in juni 2013; toen werd een maximale waterstand van NAP 13,62 meter bereikt. Andere zomers met hoge waterstanden op de Rijn waren 1970 en 1983.
Stuwen open
Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten en heeft de stuwen bij Driel geopend. In de loop van vandaag gaan ook de stuwen in de Nederrijn en de Lek bij Hagestein en Amerongen.
Maas
In het stroomgebied van de Maas is ook neerslag gevallen, maar in mindere mate dan in het Rijnstroomgebied. Voor de Maas verwacht Rijkswaterstaat op dit moment geen sterk verhoogde waterstanden. Maar voor de komende dagen is de verwachting nog onzeker.