- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBRIC-landen ontdekken binnenvaart

BRIC-landen ontdekken binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Het wereldwijde goederenvervoer via weg, rail en binnenvaart betrof in 2015 in totaal bijna 128 miljard ton. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Panteia. Opvallend noemen de onderzoekers dat in de BRIC-landen de grootste groei in de afgelopen 10 jaar voor rekening kwam van de binnenvaart: +160%.

De BRIC-landen zijn Brazilië, Rusland, India en China. 19 jaar terug werden die gezien als belangrijkste opkomende economieën. In China maakt de binnenvaart de grootste opmars: +175%.

 

Actief modal split-beleid

Aangezien de landmodaliteiten weg, spoor en binnenvaart met elkaar concurreren hanteren overheden een actief modal split-beleid om duurzaam transport te realiseren. Ze zetten in op meer transportoplossingen met inzet van binnenvaart en spoor, aldus Panteia. “Hieruit blijkt dat de BRIC-landen veel aandacht schenken aan duurzame groei via de binnenvaart. Ook voor de toekomst wordt verwacht dat de trend van duurzame groei in deze landen doorzet.”

 

De ontwikkeling wereldwijd. (illustratie Panteia)
De ontwikkeling wereldwijd. (illustratie Panteia)

 

Minder transport in Europa

In 2005 werd 95 miljard ton getransporteerd. Het totale transport over land is sindsdien met 34% gegroeid. Vooral de BRIC-landen (+63%) en met name China (+95%) en India (+78%) zijn verantwoordelijk voor deze groei.

Het transport over land in de Europese Unie daalde in de afgelopen 10 jaar daarentegen juist: -7%. Noord-Amerika kende een lichte groei van 12%.

 

foto: Cheol Ryu

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -