- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWG is ‘douanearm’

RWG is ‘douanearm’

- Advertentie -

Delen

Op dinsdag 8 maart heeft Ronald Lugthart, managing director van Rotterdam World Gateway  de definitieve douanevergunning én AEO-certificering voor de terminal op Maasvlakte 2 ontvangen. Hiermee is de eerste douanearme deepsea containerterminal in de Europese Unie een feit.

Lugthart ontving de vergunning en het certificaat uit handen van Anneke van den Breemer (foto), regiodirecteur Douane Rotterdam Haven. Hij zei: “Door de vergaande automatisering bij RWG, de introductie van 100% voormelden van containers en lading via Portbase én door gebruik te maken van vereenvoudigde douaneprocedures verloopt ruim 95% van het administratieve proces volledig digitaal. Hiermee wordt het administratieve proces losgekoppeld van het logistieke proces op de terminal, waardoor een snelle en betrouwbare afhandeling wordt gerealiseerd.”

“Als douane willen we dat de logistiek zo min mogelijk hinder heeft van de verplichte douaneformaliteiten”, zei Van den Breemer. “Er is door RWG en de douane in de afgelopen tijd  intensief samengewerkt. Op de RWG-terminal wordt nu optimaal gebruikgemaakt van de vereenvoudigde douaneprocedures. Alle partijen hebben daar baat bij, de terminal, de douane maar ook de expediteurs en vervoerders.”

 

Vereenvoudigde procedures

Door het toepassen van vereenvoudigde douaneprocedures is RWG onder andere in staat een volledig geautomatiseerd gate proces voor wegvervoerders te realiseren. Voor vervoerders heeft dit als voordeel dat er geen fysieke douanehandelingen op de terminal meer plaats hoeven te vinden.

Zo is RWG bijvoorbeeld de eerste terminal in de Rotterdamse haven die als ‘toegelaten geadresseerde’ optreedt, waardoor douanevervoer automatisch bij aankomst op de terminal wordt beëindigd. Dit geeft ladingbelanghebbenden extra zekerheid dat dit vervoer gezuiverd wordt.

 

Nucleaire detectie

Naast het toepassen van vereenvoudigde douaneprocedures heeft de douane in samenwerking met RWG een scanfaciliteit gerealiseerd. Die is geïntegreerd in het automatische logistieke proces op de terminal. De scanfaciliteit is 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar.

Ook vindt er 100% nucleaire detectie plaats voor de afhandeling van containers via truck en trein. Een groot aandeel van de containers die per binnenvaartschip aankomt en/of vertrekt wordt eveneens gecontroleerd op nucleaire straling. Dit laatste is ook een innovatie die RWG in samenwerking met de douane op de terminal heeft gerealiseerd.

 

AEO-gecertificeerd

Tegelijk met de douanevergunning heeft RWG ook zijn AEO-certificaat (Authorised Economic Operator) ontvangen. Met dit certificaat toont RWG aan een betrouwbare partner te zijn voor marktpartijen en overheden. Het AEO-certificaat stelt RWG in staat processen efficiënt in te richten, zoals het toepassen van vereenvoudigde douaneregelingen.

 

foto: RWG

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -