Het Duitse ministerie voor transport en infrastructuur in Berlijn maakt werk van de digitale toekomst. Het bondskabinet heeft besloten dat bij de nieuwbouw of sanering van verkeerswegen onmiddellijk ook glasvezelkabels gelegd moeten worden.
Dit geldt ook bij het ontsluiten van nieuwe woon- en bedrijventerreinen. Energie- en rioolleidingen langs straten, spoorwegen en waterwegen, die nog vrije capaciteit hebben, kunnen in de toekomst ook worden benut voor glasvezelverbindingen.
Achterlopen
Wat snelle internetverbindingen betreft, loopt Duitsland achter bij bijvoorbeeld Nederland. Veel landelijke regio’s, maar ook havens, klagen over trage internetverbindingen. Vorig jaar kondigde verkeersminister Alexander Dobrindt aan miljarden te willen investeren in snel internet in dunbevolkte regio’s.
Ook de binnenvaart heeft behoefte aan sneller internet. Mede in het kader van e-learning moeten er op sluizen en in havens meer hotspots bijkomen. Een goede internetverbinding verhoogt ook de veiligheid op de vaarwegen en komt het sociale leven van varenden ten goede.