In het derde kwartaal heeft de binnenvaart 5% minder vracht vervoerd dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De verklaring: ‘De waterstand in een aantal Nederlandse rivieren was uitzonderlijk laag. Schepen konden daarom minder gewicht vervoeren en dus waren er meer nodig voor dezelfde hoeveelheid lading. De omzet nam in dezelfde periode met bijna 10 procent toe.’ Aldus de rekenmeesters van het CBS.
Doordat schepen minder lading konden vervoeren, verminderde de overcapaciteit en stegen de vrachtprijzen. ‘Verder ontvangen schippers een toeslag wanneer zij door laagwater minder lading kunnen vervoeren. De lage waterstand droeg zo in het derde kwartaal bij aan de hoge omzetgroei.’
In dat derde kwartaal werd in Nederland ruim 86 miljoen ton aan goederen via binnenvaartschepen vervoerd, tegen 91 miljoen ton in die periode een jaar eerder.
Effect in oktober nog groter
Let op: het gaat om het derde kwartaal. Dat liep tot en met 30 september. Daarna werd de invloed van het lage water alleen maar groter. In de maand oktober daalde de hoeveelheid vervoerd gewicht zelfs met 10 procent, naar 29,5 miljoen ton, weet het CBS nu al te melden.
‘Wat dat voor gevolgen heeft voor de omzet, is nog niet bekend. De lagere waterstand leidde in oktober tot een toename van het aantal reizen van binnenvaartschepen met 10 procent. Maar per vaarbeweging werd gemiddeld 200 ton minder vervoerd ten opzichte van oktober 2014.’
Zoals bekend was vooral de lage stand van de Rijn van invloed. De daling in vervoerd gewicht zat vooral in het internationale vervoer van droge bulk tussen Nederland en Duitsland. ‘De afname in vervoerd gewicht staat haaks op de stijgende trend van de afgelopen jaren’, schrijft het CBS tot slot.