Vanavond speelt hij op North Sea Jazz Festival in Ahoy. Gisteren bracht Marcus Miller een bezoek aan het Rotterdamse slavernijmonument. Dat staat voor het hoofdgebouw van de STC-Group aan de Lloydstraat. In de school ging Miller in gesprek met jazz-fans en studenten.
De Amerikaanse bassist is woordvoerder van het wereldwijde UNESCO Slave Route Project. Bij het STC vertelde hij hoe hij aankijkt tegen de geschiedenis van slavernij en de doorwerking daarvan in het heden.
Miller bezocht het monument op uitnodiging van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, die in Rotterdam de jaarlijkse herdenking organiseert van de afschaffing van de slavernij. Het monument in het Lloydkwartier staat op de plaats waar vroeger slavenschepen naar Afrika vertrokken.
Geadopteerd
De STC-Group heeft het beeld bij de onthulling twee jaar geleden geadopteerd. De onderwijsinstelling zorgt sindsdien voor het onderhoud. ‘De slavenhandel is onderdeel van de geschiedenis van de Nederlandse koopvaardij’, zei bestuursvoorzitter Erik Hietbrink destijds. ‘Met de adoptie van dit monument wil de STC-Group er voor zorgen dat ook de huidige en toekomstige generaties van zeevarenden zich dit deel van de nautische geschiedenis blijven herinneren.’