- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw overslagrecord voor Antwerpen

Nieuw overslagrecord voor Antwerpen

- Advertentie -

Delen

Volgens voorlopige cijfers heeft Antwerpen in 2013 190,6 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een stijging van 3,5 procent in vergelijking met de 184,1 miljoen ton van 2012. Het betekent een nieuw overslagrecord voor de Vlaamse zeehaven.

Het vorige record dateerde uit 2008, het jaar waarin de crisis begon. De overslag van vloeibaar massagoed is de stuwende kracht achter de groeicijfers van 2013. De overslag van containers kende, net als in Rotterdam, een lichte terugval. Rotterdam kwam in totaal uit op 442 miljoen ton, evenveel als het jaar ervoor.

Van stukgoed naar tankopslag
“Het vloeibaar massagoed heeft in onze haven een bijzonder sterk jaar achter de rug”, blikte Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, terug bij de presentatie van de cijfers op 30 december. “Deze overslagresultaten zijn het gevolg van de investeringen die een aantal belangrijke spelers de jongste jaren hebben gedaan en zijn het beste bewijs dat de reconversie van voormalige stukgoedterreinen naar ruimtes voor tankopslag in onze haven loont.”

Een containerschip op de Schelde. (foto Tekst & Toebehoren)

“Op het vlak van containers blijft de stagnerende economie de cijfers drukken. Deze vaststelling geldt overigens voor zo goed als de hele range.” Aldus Bruyninckx. Bij het droge massagoed kreeg Antwerpen te maken met een aanzienlijke terugval van de overslag van kolen. “De sluiting van een aantal hoogovens in ons natuurlijke achterland ligt aan de basis van deze evolutie, wat zich blijvend zal vertalen in de overslagcijfers voor droog massagoed.”

Vloeibaar massagoed
De overslag van vloeibaar massagoed steeg in 2013 met 31,9 procent tot 59.709.998 ton. Het investeringsbeleid van een aantal grote industriële spelers werpt zijn vruchten af, constateert het GHA. De overslag bij Sea-Tank Terminal zorgde voor het omhoog schieten van de cijfers, net als de investeringen van onder meer Antwerp Terminal Processing Company en Independent Belgian Refinery (het voormalige BRC).

Droog massagoed
De behandeling van droog massagoed daalde met 26,8 procent tot 13.984.279 ton. Deze krimp is grotendeels toe te schrijven aan de daling in de kolenaanvoer. Opmerkelijk is dat Rotterdam en Amsterdam juist wel meer kolen verwerkten. “Het niet-onderbrengen van een kolencentrale in de haven van Antwerpen speelt hierbij in het nadeel, waardoor trafieken verschuiven naar havens die wel voorzien zijn van een of meerdere steenkoolcentrales en daardoor een kritische massa bereiken”, geeft het Antwerpse Havenbedrijf als verklaring.

Containers
Het containersegment laat zowel in tonnen als in aantallen een kleine afname zien. Het aantal behandelde containers in TEU zakte lichtjes (-0,7 procent) en strandde op 8.572.345 TEU. In tonnage gaat het over een daling van 1,7 procent, wat een verwachte overslag van 102,2 miljoen ton oplevert.
De vooruitzichten zijn evenwel positief met de aankondiging van het P3 Network (de alliantie van de drie grootste containerrederijen ter wereld, Maersk, MSC en CMA CGM), waardoor Antwerpen marktaandeel wint op de routes van en naar het Verre Oosten en zijn positie als Europees marktleider op de vijf andere vaargebieden versterkt. “Ook de wil van de Zwitserse rederij MSC om haar containeractiviteiten in Antwerpen verder te verankeren biedt perspectief op uitgesproken groei in de containerbehandeling.”

Stukgoed
Het roro-verkeer daalde met 5 procent tot 4.557.389 ton. Het aantal behandelde auto’s daarentegen steeg wel, met 5,1 procent tot 1.302.885 stuks. Het conventioneel stukgoed ging het afgelopen jaar in de min (-6,8 procent) en noteert een overslag van 10.150.631 ton.
“De betekenis van het klassiek stukgoed voor de haven van Antwerpen mag echter niet herleid worden tot de overgeslagen tonnen”, vindt het GHA. “Meerdere stukgoedspelers in het centrale en zuidelijke havengedeelte investeerden in behandelingsuitrusting, resulterend in aanzienlijke toegevoegde waardecreatie buiten het klassieke overslaggebeuren.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -