Nog steeds zijn de meeste Duitse rivieren grotendeels gestremd door het hoge water. De situatie in de overstromingsgebieden is nog altijd kritiek. Terwijl de waterstand in de Donau dalende is, levert de Elbe nu het grootste gevaar.
In Passau was de waterstand in vijf eeuwen niet zo hoog. (foto Scoopshot/Chip Twirl)
Het waterpeil steeg gisteren bij Dresden met 88 centimeter naar 725 (bij 500 ging een vaarverbod in). Verwacht wordt dat de waterstand vandaag en morgen nog verder stijgt. Er zijn al honderden mensen geëvacueerd. In het dorpje Bitterfeld moesten gisteren 10.000 mensen hun huizen verlaten omdat de dam van een meer dreigt door te breken.
Op diverse plaatsen in Duitsland is de noodtoestand uitgeroepen. Datzelfde geldt in Hongarije, waar de Donau dreigt te overstromen.
Passau
In Duitsland daalt het peil van de Donau. Passau, de zwaarst getroffen stad, staat nog steeds onder water. Maar met 1005 was de stand vanochtend 230 lager dan een etmaal eerder. Maandagavond gaf de Pegel nog 1289 aan, de hoogste stand in 500 jaar.
Bondskanselier Angela Merkel bezocht het getroffen gebied gisteren en zegde in elk geval 100 miljoen euro noodhulp toe.
Ook in Nederland is het hoge water al merkbaar. Zoals hier in de overnachtingshaven van IJzendoorn. (foto Scoopshot/Anne Poker)
Ook de Rijn in Duitsland is nog vrijwel geheel gestremd voor de scheepvaart. Op de bovenrijn zakt het water al wel. Basel stond vanochtend op 782, nipt onder het peil van Marke II (790).
Lobith
Rijkswaterstaat heeft de verwachtingen voor de waterstanden in Nederland naar boven bijgesteld. Maar ernstige problemen worden hier niet verwacht. Lobith kwam vanochtend op 1324 uit. Later deze week stijgt het peil nog verder; waarschijnlijk tot 1375.
Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Zo zijn de stuwen in de Nederrijn en Lek geopend. De Nederrijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater.