- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBrug over de oceaan

Brug over de oceaan

- Advertentie -

Delen

Twee bokken van Bonn & Mees takelden op 17 april een 68 x 15,50 x 16 meter en 450 ton wegende brug op de speciaal hiervoor aangebrachte stoelen in het gangboord van de Marietje Andrea. De fraaie coaster met het onvervalst label van Barkmeijer Shipyards brengt in opdracht van Wagenborg Shipping en Sleepdienst de Simpson Bay Swingbridge naar Sint Maarten. De brug vormt het sluitstuk van een 700 meter lange verbinding tussen het vliegveld Grand Case en de east bank van de lagune.

Lagune
Volker Construction International kreeg de opdracht uit het verre Sint Maarten. Als hoofdaannemer maakte de firma het ontwerp en besteedde het construeren uit aan de bruggenbouwer Hollandia in Krimpen aan de IJssel. Eveneens nam Volker Construction International voor het transport contact op met Wagenborg in Delfzijl. De Marietje Andrea met haar 8.200 ton deadweight, waar Henk Danser aan het roer staat die zelf nogal eens ‘sociale bruggen bouwt’ was hiervoor geschikt, en kwam op de vraag "wat denk je van een reis naar Sint Maarten", vrijwel onmiddellijk langszij.
Echter, om voorbereid op het doel af te gaan vereiste veel overleg. Ter plaatse was het noodzakelijk de vaargeul in de lagune op 5 meter uit te diepen. De brug is in onderdelen, zoals steigers, relingen en het mechanische draaigedeelte, in het ruim geladen. Additioneel aan de eigen ballastcapaciteit ligt er 1.800 ton zand onder de hatch covers om de hoogte voor het plaatsen van de brug te beïnvloeden. Eenmaal op niveau naast de pijler schuift de brug hydraulisch over rails op zijn fundatie.

Danser Van Gent
Donderdag 18 april begint de Marietje Andrea aan de 3.848 mijl die voor de boeg ligt. Met zo’n 12 ton consumptie per etmaal zorgt de bijna 3.000 kW sterke MAN-diesel voor een ETA na twaalf dagen. Ingeval slecht weer dit programma dreigt te tackelen, heeft het schitterend ingerichte en zorgvuldig onderhouden schip een acht tot negen dagen vooruitspellend SPOS-weersysteem dat eventueel tussen slecht weer door laveert.

(foto’s Johan de Witte)

Er zijn acht bemanningleden aan boord en drie stagelopers. Het bedrijf Danser Van Gent Shipping waar de Marietje Andrea deel van uitmaakt heeft ook een leerschoolfunctie. Volgens Henk Danser vist hij voor medewerkers nogal eens uit eigen vijver.

Voor de achterblijvers: Sint Maarten heeft maar liefst 37 parelwitte zandstranden; de zee is helder azuurblauw met pure bounty-eilandjes voor de kust. Sint Maarten staat ook bekend als culinaire hoofdstad van de Caribbean, met toprestaurants, sfeervolle terrassen en binnenkort de in Holland gemaakte Simpson Bay Swingbridge.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -