- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRein Breijer (1948-2009)

Rein Breijer (1948-2009)

- Advertentie -

Delen

Rein Breijer op zijn werf in 2000.

Rein Breijer is 18 juni overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De directeur-eigenaar van de Papendrechtse scheepswerf Breko is 61 jaar geworden.

Rein Breijers naam is behalve aan Breko onlosmakelijk verbonden aan de introductie van de Jowi in de binnenvaart. Hij ontwikkelde dat grote containerschip samen met binnenvaartondernemer Henk Wanders in de tweede helft van de jaren negentig en zette daarmee de binnenvaart sterker dan ooit tevoren op de kaart in Nederland en in Europa.
Henk Wanders: “Rein was een innemende persoonlijkheid, een vakman en voor alles een vriend. Voor zijn vrienden stond hij altijd klaar, met wat voor probleem je ook bij hem kwam. jouw probleem werd dan zijn probleem. Ik weet dat je niets dan goed mag zeggen van overledenen, maar bij Rein was het nou eenmaal simpelweg zo: een bijzonder mens. En hij heeft van Breko ook iets geweldigs gemaakt. Ik weet nog goed dat hij me begin jaren negentig dat terrein in Papendrecht liet zien en me vroeg wat ik ervan vond. ‘Dat is wel erg groot, Rein’, zei ik toen. En moet je nu eens kijken, nu is het zelfs te krap.”
Rei Breijer en Henk Wanders werkten niet alleen samen bij de bouw van de Jowi. Wanders: “Ik heb met Rein sinds 1980 zeker elf projecten gedaan, waaronder de Jowi. Als je iets met hem samen had besproken, werd er een goed fundament onder gelegd en ging het koste wat kost door.”
In 1974 begon Rein Breijer met Breko. In de 21e eeuw staat het bekend als bron van innovatie en creativiteit. Het waren vooral de aanpak en het inzicht van Rein Breijer zelf, die leidden tot die status. De DGA van Breko begon zijn loopbaan met het repareren van onderdelen van motoren. “Ik ben een motorenliefhebber”, vertelde hij in 2000 in de Binnenvaartkrant bij een interview ter gelegenheid van 25 jaar Breko. “We repareerden motoren die door anderen al waren afgeschreven. In 1974 werd ik door de toenmalige rederij Feenstra gevraagd problemen met de motoren van hun schepen op te lossen. Naar aanleiding daarvan kwam er meer vraag naar mijn medewerking en uiteindelijk besloot ik voor eigen rekening te beginnen.”
In 1998 werd Pijpleidingen Scheepvaart & Industrie (PSI) overgenomen en Rein Breijer investeerde ook in nieuwe coasters van de rederij Clearwater. “Ik denk dat de binnenvaart en de kustvaart elkaar aan zullen blijven vullen”, zei hij.
De oprichter van Breko was al enige tijd ziek en de leiding van het bedrijf was al overgenomen door zijn zoon Mark (33).
Rein Breijer tenslotte over de nieuwbouw in de binnenvaart, in 2000: "Ik hou mijn hart vast voor overcapaciteit. Het zet alles onder druk. Maar zeg maar eens in welke branche het altijd goed gaat. Je zult toch altijd moeten proberen innovatief te zijn. Er zijn ondernemers die bij elke nieuwbouwgolf meedoen, en er zijn er die dat niet doen. Dat is iedereen zijn eigen ondernemersbeslissing.”
De begrafenis van Rein Breijer vindt zaterdag 27 juni plaats in Papendrecht. Er is gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen in het rouwcentrum aan de Adm. De Ruyterweg 21, Papendrecht, vrijdag 26 juni van 19 tot 21 uur.
De afscheidsplechtigheid vindt plaats in de Donck, Lange Tiendweg 6, Papendrecht, zaterdagmorgen 27 juni om 11 uur. Na de begrafenis is er ook gelegenheid tot condoleren.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -