- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAmsterdamse opleidingen samengebracht in nieuw Havencollege

Amsterdamse opleidingen samengebracht in nieuw Havencollege

- Advertentie -

Delen

De Amsterdamse haven heeft weer een nieuwe aanwinst met de opening van het nieuwe Havencollege aan de Kwadrantweg bij de Suezhaven. Dit college functioneert als een verzamelgebouw voor alle scholen die opleidingen verzorgen onder de noemer Haven en Logistiek.

Het nieuwe Havencollege is gevestigd in het voormalige kantoor van de Ter Haak Group.

In de Amsterdamse regio zijn dit ROC Amsterdam, ROC Asa en ROC Novacollege. Deze drie scholen zijn, samen met de Dienst Werken en Inkomen (DWI) van de gemeente, de vier partners in dit Havencollege. Aangezien de ROC’s ook andere beroepsopleidingen verzorgen, was er duidelijk behoefte aan een schoolgebouw specifiek voor opleidingen voor de haven en dan met name logistiek. Dit zijn alle opleidingen die verband houden met de werkzaamheden die nodig zijn vanaf het moment dat een schip de haven binnenloopt tot het tijdstip dat de goederen op de plaats van bestemming zijn gearriveerd. Dus ook opslag (warehouses), en vervoer (onder andere binnenvaart). Elke school heeft zijn eigen expertise, zodat het hele traject is afgedekt.
Het nieuwe gebouw bevat naast een aantal leslokalen ook representatieve ruimtes. Een heel belangrijke taak voor de medewerkers zijn de voorlichtingsdagen. Ouders en eventueel toekomstige leerlingen krijgen daar te horen welke opleidingen er gevolgd kunnen worden en wat de doorstroommogelijkheden zijn. Elke laatste donderdag van de maand is er open huis.

Gave Haven
Niet alleen dit Havencollege, ook Haven Amsterdam met campagnes als Werken in de Haven, doet er alles aan om de havenopleidingen te stimuleren. Daarnaast draagt ook Amports zijn steentje bij. Onder de naam Gave Haven worden voor basisschoolleerlingen per passagiersschip havenrondvaarten georganiseerd. Daarna wordt het met bussen nog eens dunnetjes overgedaan, zodat de leerlingen een goed beeld krijgen van wat zich zoal in de haven afspeelt.
Voor de meeste Amsterdammers is de haven nog bijna onontgonnen gebied. Vandaar de energie die de hoofdstedelijke haveninstanties aan de dag leggen om hem onder de aandacht te brengen. En dit werpt ook resultaten af. De belangstelling voor de havenopleidingen neemt steeds. En dat is hard nodig. Want als de hobbel van de economische inzinking is genomen, zal de vraag naar personeel weer gigantisch toenemen, zo is de verwachting.

Laagdrempelig
De totale opleiding heeft vier niveaus en per leerling wordt bekeken op welk niveau hij of zij kan instappen. Vaak komen ze van een andere vmbo-opleiding en dan kunnen ze een of twee niveaus overslaan. Het is een echte beroepsopleiding, dat wil zeggen vier dagen praktijk en één dag naar school. Aan het einde van de rit worden ze zowel door een examinator van het bedrijf als een vertegenwoordiger van de school beoordeeld.
Voor het laagste niveau is geen vooropleiding nodig. Heel laagdrempelig dus. Veel leerlingen volgen de verschillende niveaus in etappes. Ze realiseren zich na een aantal jaren in een bedrijf dat ze kunnen doorstromen mits ze nog een verdere opleiding volgen. Vooral de steeds vernieuwende communicatieopleidingen zijn dan erg in trek. Na het vierde niveau zijn de leerlingen klaargestoomd voor een leuke positie in het middenkader van een bedrijf.

Bijspijkercursussen
Zoals bij alle beroepsopleidingen is de samenwerking tussen school en leerbedrijf intensief. Door innovatie bij de bedrijven is er steeds vraag naar nieuwe lesprogramma’s. In het nieuwe Havencollege worden deze gecoördineerd en gepresenteerd als bijspijkercursussen. Met name geldt dit voor de steeds hogere eisen aan veiligheid in de havens en de nieuwe systemen die daarbij worden gehanteerd.
Hiervoor is veel expertise nodig en er wordt gewerkt met freelancers die dan een cursusprogramma samenstellen. Vanuit de maritieme wereld is gelukkig veel ervaring beschikbaar. Vaak worden deze cursussen in de avonduren gegeven en – indien nodig – tijdens de weekends. Het Havencollege wordt pas op 3 september officieel geopend, maar de eerste klassen zijn al gestart.

Patrick Randel is een van de twee directieleden. (foto’s Havencollege)

Patrick Randel, een van de twee directieleden van het nieuwe Havencollege, leidt ons rond. Het is een voormalig kantoorpand van de Ter Haak Group, dat voor dat bedrijf te klein was geworden. Je waant je dan ook niet in een school. Veel marmer in de gangen en het trappenhuis. Luxueus en uiteraard heel geschikt voor de representatieve functie.
Het gebouw staat midden in het havengebied. Aan de kade van de Suezhaven wordt ook gewoon gewerkt. Er komt nog een grote fietsenstalling en aangezien er in dit havengebied geen openbaar vervoer rijdt, gaan er vanaf september shuttlebussen rijden tussen Station Sloterdijk en het Havencollege.

(Dorothé van Geemert)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -