- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekMarrakech aan de Oude Maas

Marrakech aan de Oude Maas [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

De Marokkaanse keuken is niet erg bekend in Nederland. “Nóg niet”, stelt Boucif Yehklef, maar als het aan hem ligt, komt daar verandering in. “De Chinese keuken moest dertig jaar geleden ook eerst ontdekt worden.” Wat de boer niet kent, dat lust hij niet, mag dan een bekend spreekwoord zijn. Boucif ervaart dat Nederlanders toch nieuwsgierig zijn en graag nieuwe gerechten proeven.

 

Boucif Yekhlef en Rita Fons laten de schalen (tajines) zien waarin de gerechten worden gestoofd. (foto’s MGR)

De gastvrije Marokkaan opende dit jaar samen met zijn partner Rita Fons De Bedoeïen in Zwijndrecht. Het restaurant is genoemd naar de Arabische woestijnnomaden. Ze serveren typisch Marokkaanse gerechten: tajines, in de gelijknamige, piramidevormige schalen gestoofde vleesgerechten. De reacties van gasten bevestigen het idee van Boucif dat de Marokkaanse keuken bij Nederlanders in de smaak valt. “Sommige mensen zijn al vier keer geweest”, lacht Rita.
De Bedoeïen opende in april van dit jaar. In een van de bedrijfs-/winkelpanden van het nieuwe appartementencomplex Crescent aan de Maasboulevard. Boucif Yekhlef en Rita Fons waren al jaren bezig met Marokkaans eten. Eerst met Marokkaanse broodjes die ze in een tent (een verwijzing naar de bedoeïenen) op jaarmarkten en braderieën aan de man brachten. Later met een bezorgservice in hun woonplaats Rotterdam. Maar het was allemaal parttime; hun droom was fulltime en zelfstandig aan de slag te gaan, het liefst met een Marokkaanse restaurant en authentieke gerechten.

Iets nieuws, iets anders
Ze pakten de voorbereiding grondig aan en werden daarbij geholpen door Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam, die startende ondernemers begeleidt bij het opstellen van een ondernemingsplan. “Ze toetsen onder meer de levensvatbaarheid en kijken ook naar de toekomstvisie die je als ondernemer hebt”, zegt Boucif. “We rolden heel snel door het traject”, vertelt Rita. Ze kregen dan ook groen licht, plus hulp bij de financiering.
Boucif: “We wilden iets nieuws, iets anders. Niet de zoveelste shoarmazaak.” Op zoek naar een geschikte locatie kwam het tweetal in Zwijndrecht uit. “Hier zit namelijk helemaal geen andere Marokkaans restaurant in de regio.” Rita vond op internet het nieuwbouwproject Crescent aan de Oude Maas: beneden winkels, kantoren en horeca- erboven appartementen. Ze gingen kijken en waren meteen verkocht.
Ze hebben de ruimte ingericht als een huiskamer. Er kunnen 25 gasten dineren. De kleinschaligheid bevalt Boucif en Rita – en de klanten ook, zo hebben ze al gemerkt. Het gaat allemaal gemoedelijk. Voor eten moet je de tijd nemen, zo is de Marokkaanse filosofie. En aan het eind van de avond schuiven Boucif en Rita op verzoek aan voor een praatje.

Alladin
Het past allemaal bij de Marokkaanse gastvrijheid en De keuken bestaat grotendeels uit wat tegenwoordig slow food heet. “Ons volk kookt zo al duizend jaar.” De stoofschotels staan minimaal twee uur te pruttelen in hun schalen. “Op houtskool en een laag vuur. Dan komen de ingrediënten het beste tot hun recht.” Die schalen zijn er in verschillende maten: 1-, 2- en 4-persoons.

 

De Bedoeïen zit aan de Zwijndrechtse Maasboulevard, met volop terrasruimte, uitzicht op Dordrecht en met schepen voor de deur.

De tajines (van kip, rundergehakt, kalf of lam en allerlei verse groenten) worden geserveerd met Marokkaans brood en aardappelratatouille. En met de nodige toeters en bellen: rijkelijk versierde schaaltjes, glaasjes en de (munt)thee wordt op een dienblad geserveerd. “Het is net de wereld van Alladin”, zegt Rita. “’We horen gasten regelmatig roepen: ‘Oh wat schattig, wat gezellig.’”
Boucif: “Alles wordt vers bereid. De Marokkaanse keuken is vetarm; we doen niet frituur of zo. We hebben ook een vegetarische tajine, met couscous.”
Zelfs de wijnen komen uit Marokka. ”’Wijn, maar dat mag toch niet van de islam?’, horen we vaak. Maar daar zijn we creatief in”, lacht Boucif. “Het zijn goede wijnen. De huiswijn is per glas te bestellen; de exclusieve wijnen gaan per fles.”

Sprookjesontbijt
De Bedoeïen kan worden gereserveerd voor besloten feestjes. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zoals een Marokkaanse high tea, met hartige en zoete hapjes en broodjes en echte Marokkaanse thee.

Boucif bezorgt in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht ook Marokkaanse ontbijten (€ 25,- euro per persoon). Als hij voor de deur staat, ontmoet hij vaak verbaasde blikken. “Mensen verwachten een doos waar alles inzit, maar wij gebruiken geen dozen en ook geen plastic. Alles zit in aardewerk en glas. Dat ziet er veel gezelliger uit.” “Het is dan ook een Arabisch Sprookjesontbijt”, vult Rita hem aan.
Het terras aan het water is van de zomer flink gebruikt. Er zijn twintig zitplaatsen. Rita: “We hebben buiten veel ruimte en kunnen met de zon meedraaien. Zodoende hebben we tot ’s avonds laat zon.”
De binnenvaart heeft De Bedoeïen nog niet ontdekt. Toch liggen de schepen vrijwel voor de deur. “Een enkeling is al wel eten komen afhalen. Dat kan namelijk ook. Als men vooraf belt, willen we het ook aan boord komen brengen. Geen probleem.”

De Bedoeïen is dagelijks geopend vanaf 13.00 uur. Op maandag is het restaurant gesloten. De ontbijten, lunches en high teas zijn uitsluitend op reservering. Met ingang van deze week serveert Boucif elke woensdag een steeds wisselend verrassingsmenu (€ 24,50), waarmee gasten in de vorm van allerlei kleine hapjes een ontdekkingsreis door de Marokkaanse keuken maken.

De Bedoeïen
(078) 619 03 61
Maasboulevard 88
3331 ML Zwijndrecht
[email protected]
www.bedoeien.com

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -