MARIN heeft grootste golfbassin

0

Minister Verhagen heeft maandag 19 maart officieel MARIN’s nieuwe Depressurised Wave Basin geopend in Ede. Dat gebeurde in aanwezigheid van vertegenwoordigers van verschillende ministeries, de marine, de Topsector Water, het Nederlandse maritieme bedrijfsleven en de Nederlandse kennisinstellingen. De overheid leverde voor de bouw van het bassin 14 miljoen euro subsidie.

Combinatie van vacuüm en golven
Het Depressurised Wave Basin (DWB) is een van de grootste onderzoeksfaciliteiten ter wereld, met uitgebreide mogelijkheden voor MARIN en de maritieme industrie. Nergens anders is deze combinatie van vacuüm en golven beschikbaar.

 

Minister Verhagen (midden) verrichtte de opening samen met vertegenwoordigers van onder andere de marine en de Topsector Water. (foto MARIN)

De bestaande vacuümsleeptank van MARIN is omgevormd tot een hypermodern ‘Depressurised Wave Basin’ met een lengte van 240 meter en 35 miljoen liter water. Aan het bad zijn geavanceerde golfopwekkers (aan twee kanten), neerklapbare stranden en een sleepwagen voor geluidsonderzoek toegevoegd. In het unieke laboratorium kan de luchtdruk verlaagd worden tot 25 millibar.
Deze faciliteit, de enige in haar soort, kan helpen de veiligheid van de scheepvaart en de offshore te vergroten, energieverbruik en emissies te verlagen en onderwatergeluiden van schepen te verminderen. MARIN verwacht dat het zijn toonaangevende positie in de maritieme wereld erdoor kan versterken en dat het zal bijdragen aan de concurrentiepositie van de maritieme cluster.

MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland, is sinds 1932 een onafhankelijke en innovatieve dienstverlener voor de maritieme industrie. De dienstverlening is een combinatie van simulaties, modeltesten, waregroottemetingen en training, gericht op hydromechanisch en nautisch onderzoek. MARIN richt zich hierbij op de scheepsbouw, scheepvaart, offshore‐industrie en overheden. De belangrijkste klanten zijn werven en reders, ontwerp‐ en classificatiebureaus, producenten in de olie‐ en LNG‐industrie en marines, wereldwijd.

“Die ontstaat door een unieke samenwerking: de overheid draagt bij aan onderzoek en de kennisinfrastructuur, MARIN gebruikt deze faciliteit effectief om kennis mee te ontwikkelen en bedrijven zetten die kennis in voor innovaties. Dit is de gouden driehoek waarbinnen een unieke samenwerking resulteert in creatieve, innovatieve oplossingen.” Aldus het Wageningse onderzoeksinstituut.

RENEW‐ABLE‐concept
Tijdens de opening op 19 maart werd het innovatieve ‘RENEW‐ABLE’‐concept gepresenteerd. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen hebben hun maritieme kennis gebundeld en verder ontwikkeld voor een nieuwe vinding op het gebied van duurzame energie op zee: een heel nieuw golfenergieconcept. Kennis die normaal wordt gebruikt om scheepsbewegingen te verminderen, wordt nu gebruikt om veel scheepsbewegingen om te zetten in energie. De vernieuwde DWB is de enige faciliteit ter wereld waar dit concept getest kan worden.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.