Cruise Terminal in oude glorie hersteld

0

De monumentale Cruise Terminal Rotterdam is gerenoveerd en gemoderniseerd. Daardoor is de terminal klaar om ’s werelds grootste cruiseschepen te ontvangen en de groei van het aantal calls op te vangen. In 2016 verdubbelt het aantal cruiseschepen dat aan de Wilhelminakade afmeert naar meer dan 60.

Op woensdag 8 juli hebben burgemeester Ahmed Aboutaleb en Ronald Paul, COO van Havenbedrijf Rotterdam, de vernieuwde Cruise Terminal Rotterdam officieel geopend. Rotterdam en het Havenbedrijf investeerden samen 7 miljoen euro in het gebouw en de kade. De gemeente nam het casco voor haar rekening, het Havenbedrijf de cruise gerelateerde zaken en het interieur.

 

Toeristen

De renovatie en modernisering van Cruise Terminal Rotterdam past in het beleid van het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam om de band tussen stad en haven aan te halen en het Rotterdamse bedrijfsleven te laten profiteren van de Rotterdamse cruisehaven.

‘De aankomst van een cruiseschip in het centrum van Rotterdam is iedere keer weer een fascinerende belevenis. Het is goed voor de band tussen stad en haven maar bovendien ook goed voor de economie van de stad. Nu Rotterdam internationaal hoog op de lijstjes staat, is het voor de toeristen ook steeds interessanter de stad te verkennen’, aldus burgemeester Aboutaleb.

 

(foto: Danny Cornelissen/ Portpictures)
(foto: Danny Cornelissen/ Portpictures)

Passagiersbrug

De gemeente Rotterdam is eigenaar van de historische passagiersterminal van de Holland Amerika Lijn. In 2011 kreeg het in 1946-1949 gebouwde pand de status van rijksmonument. De renovatie bestond onder andere uit de vernieuwing van de stalen gevelkozijnen, nieuwe beglazing, het aanbrengen van dakisolatie, de uitbreiding van de inpandige bagageruimte, de installatie van een nieuwe passagiersbrug, het aanbrengen van nieuwe vloeren en de realisatie van een extra bagageruimte op de kade met daarboven een terras.

‘We zijn begonnen met de installatie van de passagiersbrug en de inpandige passagiersruimte. Die moesten in september 2014 gereed zijn voor de aankomst van de Oasis of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld’, aldus Ronald Paul.

Voor de gemeente was de vernieuwing van de monumentale gevel een groot aandachtspunt. Het originele uiterlijk hiervan moest na de renovatie zo veel mogelijk terugkeren. Dit is gelukt door het ontwerpen van nieuwe stalen profielen en het aanbrengen van monumentaal glas voorzien van een akoestische folie. Het monumentale karakter komt tevens terug in het karakteristieke schilderwerk. Op basis van een historisch kleur- en materiaalonderzoek heeft TomDavid Architecten gekozen voor kleurstellingen van het gebouw begin jaren ‘50.

 

MS Rotterdam

Dit jaar ontvangt Cruise Port Rotterdam zo’n 40 cruiseschepen. Meest frequente bezoeker is het ms Rotterdam van de Holland America Lijn, dat in Rotterdam zijn thuishaven heeft en afgelopen weekend voor de 100e keer afmeerde. Vanaf mei 2016 is de terminal ook de thuishaven van de Aida Prima en zal het aantal aankomsten groeien tot ruim 60 per jaar.

Cruise Port Rotterdam gebruikt de terminal ook voor doopceremonies van schepen. Op andere dagen huurt de Dudok Groep de terminal voor feesten, congressen en beurzen. Ook Café Rotterdam is in het gebouw gevestigd.

 

(foto Tekst & Toebehoren)
(foto Tekst & Toebehoren)

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.