- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAmsterdamse Zeehavendagen worden groter dan ooit

Amsterdamse Zeehavendagen worden groter dan ooit

- Advertentie -

Delen

De Passenger Terminal Amsterdam, de IJhaven en het Java-eiland zijn van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni het middelpunt van de derde editie van Zeehavendagen Amsterdam.

Tijdens de Zeehavendagen Amsterdam krijgt het publiek een kijkje achter de schermen van het havenbedrijfsleven. Het programma telt dit jaar rondleidingen bij bedrijven van IJburg tot IJmond, van Pampus tot Zeesluis IJmuiden. In Zaanstad maakt de Zeehavendagen deel uit van het jubileumprogramma ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Havenrondvaarten

De derde editie van de Zeehavendagen Amsterdam heeft diverse primeurs. Zoals het Open Huis bij superjachtenbouwer Feadship in de Westhaven en de openstelling van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) vlak bij Amsterdam CS. Niet eerder openden deze bedrijven hun deuren voor het publiek.

Het programma rondom de PTA  bestaat uit een keur van open schepen aan de kade, demonstraties op het water, een banenmarkt en een techniekpromotie-event voor kinderen tot en met de brugklas. Wie de haven vanaf het water wil bekijken, vertrekt hier voor één van de vele havenrondvaarten en -busexcursies naar de havenbedrijven die rondleidingen aanbieden.

Koninklijke Marine

De organisatie van Zeehavendagen Amsterdam verwelkomt op vrijdagochtend 28 juni de Zr. Ms. Johan de Witt van de Koninklijke Marine aan de Veemkade bij de PTA. Dit amfibisch transportschip is een vliegveld, haven, parkeergarage, hotel en communicatiecentrum in één en fungeert als dé blikvanger in het open schepenprogramma, dat in totaal bestaat uit circa dertig vaartuigen.

Centraal hierbij staan: veiligheid op het water, beroepsvaart, nautische dienstverlening, defensie en recreatief varen. In de IJhaven kunnen bezoekers kennismaken met zeilen, suppen en elektrisch varen. In samenwerking met Vaarplezier worden snuffelcursussen Vaarbewijs A aangeboden. De Johan de Witt is tijdens de Zeehavendagen te bezoeken voor het publiek.

Werken in de haven

Zeehavendagen Amsterdam maakt deel uit van de in januari gestarte arbeidsmarkt- en onderwijscampagne Werkenindehaven.amsterdam. Om basisschoolleerlingen en brugklasser te enthousiasmeren voor de technische en logistieke kant van de haven, huist de PTA op donderdag 27 juni het Promotie Event Techniek (PET). Op vrijdag 28 juni gaan de deuren van de cruiseterminal open voor mbo- en hbo-studenten en werkzoekenden. Aan deze banenmarkt doen meer dan veertig haven(gerelateerde) bedrijven mee.

Andere trekpleisters zijn het Techniek & Logistiek Plein en Stadstrand Jakarta (in samenwerking met Hotel Jakarta). De organisatie verwacht 25.000 bezoekers.

Deelnemende bedrijven

Zeehavendagen Amsterdam wordt georganiseerd door Amports. Deze netwerk- en marketingorganisatie voor de havens van het Noordzeekanaalgebied heeft als doel haven- en havengerelateerde bedrijven zichtbaarder te maken bij het algemene publiek en bij de onderwijs- en arbeidsmarkt in de Metropoolregio Amsterdam. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Port of Amsterdam, ondernemersvereniging ORAM en gemeente Amsterdam.

Aan de Zeehavendagen Amsterdam doen onder meer mee: Rederij Bontrup, Graniet Import Benelux, Damen Shiprepair en Damen Oranjewerf, Containerterminal TMA Logistics, Transportbedrijf C.J. Hendriks, cacaoveem C.Steinweg-Handelsveem, VCK, Eurotank Amsterdam, Chocolatemakers, de Douane, Tata Steel, Rederij Spliethoff, Het Scheepvaartmuseum, HES Bulk Terminal, De Koperen Ploeg, de Koninklijke Marine, Loodswezen, Port Towage Amsterdam, het Zeemanshuis,  EVOS, Tata Steel, Loodswezen en het Afval Energie Bedrijf (AEB), Rietlanden Terminal, Zeesluis IJmuiden, Visafslag IJmuiden en Museumhaven Amsterdam. In Zaandam onder meer Cargill, Vollers, GAM Bakker, CTVrede, Tate & Lyle en Afvalzorg Nauerna.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -