Wido Arts is kapitein-eigenaar van het mps Lady Anne. Vorig jaar zomer kocht hij er in Maasbommel een mooi restaurant aan het water bij. Zodoende heeft hij twee ondernemingen waarin horeca en water een grote rol spelen.
Het restaurant is gevestigd in een mooi, oud pand.
Zelf komt Wido Arts van oorsprong uit Maasbommel. Hij groeide er op, zijn ouderlijk huis stond aan de dijk. “Al heel vroeg had ik met de rivier en met water van doen”, vertelt Wido. “Ik was nog maar zes jaar toen ik al een bootje had met een buitenboordmotor en daarmee door de jachthaven voer waar wij vlak bij woonden. In die tijd stond toen voor mij al vast dat ik later op het water de kost wilde verdienen.”
Dat gebeurde ook, want nadat Wido enkele jaren in de scheepsbouw gewerkt had, ging hij varen in de passagiersvaart. Inmiddels had hij ook alle binnenvaartdiploma’s en het Rijnpatent in zijn bezit. Op een gegeven moment kwam hij op het motorpassagiersschip Lady Anne terecht. Hij voer daar eerst als stuurman eop n later als kapitein en een en ander resulteerde er uiteindelijk in dat hij kapitein-eigenaar werd van dat passagiersschip.
Daarmee maakt hij tegenwoordig gedurende het grootste gedeelte van het jaar, veelal met Engelse gasten, vanuit Keulen reizen over de Rijn. Maar ook in Nederland, Frankrijk en Zwitserland vaart de Lady Anne regelmatig. “De Lady Anne’ is een passagiersschip met een klassieke uitstraling”, aldus Wido. “Het is een van de gezelligste passagiersschepen. We kunnen 106 gasten aan boord hebben.”
Uitzicht
Begin vorig jaar kwam in Maasbommel een restaurant aan de Raadhuisdijk te koop. Na er goed over nagedacht te hebben besloot Wido dat restaurant over te nemen en te proberen om er nieuw leven in te blazen. Hij deed dit mede doordat zijn zus Bianca, die vlak naast het restaurant woont, hem te kennen had gegeven dat zij met hem samen dat restaurant wel wilde gaan runnen.
“Vlak naast Bianca en haar gezin wonen weer mijn ouders”, geeft Wido aan. “Zodoende was door die koop toen meteen geregeld dat het terrein van dat restaurant één geheel uit zou gaan maken met de grond waar de woningen van de familie op staan.”
Samen runnen Wido en Bianco het restaurant. (foto’s Harrie van Eeuwijk)
In vier weken tijd werd het hele pand grondig aangepakt. Er kwam nieuw meubilair; er werden mooie houten vloeren in gelegd; een geheel nieuwe bedrijfskeuken werd geplaatst en aan de achterzijde kreeg men, met een geweldig uitzicht over de rivier, een mooi terras. Ook werd aan de achterzijde een aparte ruimte gecreëerd, waar rokers terecht kunnen om na het eten van hun sigaar of sigaret te genieten.
“We hebben de inrichting een wat klassiek tintje gegeven, waardoor het erg sfeervol is geworden. Die hele renovatie hebben we met man en macht en met hulp van familie en vrienden en kennissen in zo’n korte tijd kunnen realiseren. Daags voor Pinksteren vorig jaar, op 31 mei, hebben we de zaak geopend en reeds op die eerste dag liep het helemaal vol. Daarna, gedurende het hele zomerseizoen, was het niet anders.”
Appelpontje
Het restaurant valt wat prijs betreft in de middenklasse. “We hebben elke maand een speciaal menu, dat onze chef-kok in samenspraak met mij samenstelt”, vertelt Bianca. “Harm den Daas uit Wamel is onze chef-kok. En met recht mag van hem gezegd worden dat hij een vakman van grote klasse is.”
“Een specialiteit koffie met een appelpontje. Dat is een soort appelgebak, dat warm geserveerd wordt bij de koffie en hier erg populair is.”
Wido Arts werkt meestentijds op de Lady Anne.
Naast het maandelijks menu kunnen de gasten ook zelf een menu samenstellen. Daarbij kunnen ze een keuze maken uit vijf verschillende voorgerechten. Wat hoofdgerechten betreft biedt de kaart vier vleesgerechten en vier visgerechten en als nagerecht kan men kiezen uit vijf verschillende lekkernijen. “Dan betalen onze gasten slechts € 23,50 voor een voortreffelijk menu van drie gangen”, merkt Wido op. “Want dit restaurant is voor iedereen toegankelijk en men kan hier voor betaalbare prijzen eten.”
Jachthavens
De restaurantruimte bestaat uit twee gedeelten. De grote serre aan de achterzijde biedt uitzicht over het rivierenlandschap. Aan de voorkant is een soort opkamer als restaurant ingericht. Daarnaast kent Eeterij De Pont zowel aan de voor- als aan de achterkant een mooi buitenterras.
Veel gasten komen uit de recreatiesector, aangezien er in de onmiddellijke omgeving zowel campings als jachthavens zijn. Doch ook passanten strijken er graag naar. “Ook uit de regio hebben we heel wat gasten die hier hun stekkie al gevonden hebben”, aldus Bianca.
“Reserveren is zeker in de weekends echt aan te bevelen.” Verder zijn er mogelijkheden om feesten en partijen te houden en worden er vergaderingen belegd van bedrijven, overheidsinstellingen, recreatieschap enzovoort. “Zo hadden we bijvoorbeeld al een keer een groot personeelsfeest van de stichting Maasveren.”
“Veelal ben ik zelf aan boord van mijn passagiersschip”, aldus Wido. “Van daaruit regel ik heel veel zaken en doe ik de boekhouding van het restaurant. Maar de dagelijkse leiding van het restaurant is in handen van Bianca. Dat loopt voortreffelijk, mede ook omdat onze ouders dag en nacht voor ons klaar staan. Zij doen heel veel achter de coulissen en daarom zou je bijna kunnen zeggen dat het restaurant een familiebedrijf is.”
Eeterij De Pont is dagelijks open van 10.00 tot 22.00 uur. In het hoofdseizoen is dat zeven dagen per week het geval; daarbuiten houdt men op donderdag een rustdag.
Eeterij De Pont
Raadhuisdijk 1
6627 AC Maasbommel
0487 56 06 01
www.eeterijdepont.nl