- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWerkbezoek markeert start onderzoek haven Werkendam

Werkbezoek markeert start onderzoek haven Werkendam

- Advertentie -

Delen

Op vrijdag 10 januari bezocht een grote groep bestuurders en ambtenaren de haven van Werkendam. Het waren vertegenwoordigers van het Rijk en de provincie Noord-Brabant. Het werkbezoek markeert de start van een breed onderzoek naar de ontwikkeling van een derde haven in Werkendam.

Het gezelschap werd ontvangen bij Hoogendoorn 1961. Op het programma stonden onder meer de kennismaking met het cluster van de maritieme maakindustrie en een presentatie over het (regionale) belang van de insteekhaven en een derde haven.

Namens Provincie Noord-Brabant was gedeputeerde Stijn Smeulders (Stedelijke Ontwikkeling en Mobiliteit) aanwezig. Kees van der Burg (directeur-generaal Mobiliteit) vertegenwoordigde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Paul Willemse (plaatsvervangend directeur Rijksregiebureau) het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Haalbaarheid

Wethouder Hans Tanis van Havenontwikkeling kijkt terug op een geslaagd werkbezoek: “Aanleiding voor dit bezoek was het aannemen van een motie waarmee de Tweede Kamer instemde met een breed onderzoek naar de haalbaarheid van een derde haven. Dat was een mooie aanleiding om een werkbezoek te organiseren en met elkaar kennis te maken en van gedachten te wisselen over de uitwerking van de motie. En wat geeft dan een beter beeld dan een bezoek op de locatie waar het om draait.”

Zijn collega Wendy van Ooijen van Economie vult aan: “Het is sowieso al positief dat de ontwikkelplannen voor de haven zo’n brede steun vanuit Den Haag hebben gekregen. Maar tegelijkertijd moeten we ook wel realistisch blijven: het vandaag gestarte overleg van Rijk, provincie en gemeente is pas de eerste fase. We moeten nu aan de slag met planvorming en haalbaarheidsonderzoeken. En ook de financiering is een essentieel punt. Pas daarna kunnen de betrokken overheden besluiten om verder te gaan naar de uitvoeringsfase.”

Sectoragenda

De Tweede Kamer stemde in december in met een motie van CDA-Tweede Kamerlid Vedder voor een breed onderzoek naar de mogelijkheden voor een derde haven in Werkendam. Deze ontwikkeling moet onder meer de maritieme sector in de regio versterken.

Plaatsvervangend directeur Rijksregiebureau Maritieme Maak-Industrie Paul Willemse: “Het ministerie van EZK heeft het Regiebureau MMI opgezet om uitvoering te geven aan de Sectoragenda Maritieme Maak-Industrie (SAMMI). Daarmee willen we zes vitale veiligheidsbelangen van Nederland zeker stellen. Juist in deze geopolitiek gespannen tijd moeten we alert en actief zijn.”

“Vanuit EZ reageren we dan ook graag positief op het verzoek van de minister van I&W om gezamenlijk en met de provincie en de gemeente het versterken van het maritieme cluster in Werkendam te verkennen. Het is goed om vandaag de bestuurders en de bedrijven te leren kennen en in de haven de locaties voor de voorgestelde uitbreidingsplannen te hebben bezocht.”

Maritieme industrie

Het economische belang van de haven van Werkendam wordt onderschreven door Kees van der Burg, Directeur-Generaal Mobiliteit op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij zegt: “In het MIRT-debat van 25 november heeft minister Madlener aangegeven dat de economische ambitie van Werkendam en het belang van de Maritieme Maak-industrie groot zijn. Naar aanleiding van de motie van CDA-Tweede Kamerlid Vedder heeft de minister toegezegd te willen meedenken over het ontwikkelen van Werkendam, samen met de minister van Economische Zaken.”

“Om uitvoering te geven aan deze toezegging zijn we hier vandaag in Werkendam op bezoek om in gesprek te gaan met de provinciale en gemeentelijke bestuurders en de maritieme bedrijven. Het is goed om vanuit de ieders mogelijkheden en wensen gezamenlijk na te gaan hoe we de maritieme maakindustrie en Werkendam kunnen versterken en verantwoord verder kunnen ontwikkelen.”

Insteekhaven

Het maritieme cluster in Werkendam biedt meer dan 2.000 directe banen en 400 tot 600 indirecte banen, goed voor 11 procent van de werkgelegenheid in Altena. De gemeente wil de maritieme kennis, kunde en industrie behouden en versterken.

De gemeenteraad stemde daarom vorig jaar oktober in met een collegevoorstel voor herontwikkeling van de Biesboschhaven, met onder meer een insteekhaven. Deze herontwikkeling zorgt voor meer ruimte voor haven- en kade-gebonden bedrijvigheid en verbetert de kwaliteit van de haven. Zo zijn er plannen voor grondruil, herverkaveling, verbouwing van het gebied en verlenging van de openbare kade.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -