Op 10 en 11 november 1944 werden in Rotterdam en Schiedam 52.000 jongens en mannen tussen de 17 en 40 jaar door de Duitsers opgepakt en afgevoerd. De helft van hen werd met binnenschepen naar Duitsland vervoerd om daar als dwangarbeider te werken. Bij de jaarlijkse herdenking van deze ongekende razzia heeft burgemeester Aboutaleb van Rotterdam deze week het ontwerp onthuld van het Razzia Monument Rotterdam.
Voor het monument is een plaats gereserveerd in het plantsoen naast het Van Ommerenhaventje aan het begin van de Parkkade in Rotterdam. Het is de bedoeling dat het monument tijdens de jaarlijkse herdenking in november 2022 wordt onthuld.
Samen met het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) heeft de stichting Razzia Monument Rotterdam het ontwerp gekozen van de Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel. De komende tijd zal de stichting verdergaan met het inzamelen van het benodigde geld.
Tragiek
Voorzitter René Versluis van de Stichting Razzia Monument Rotterdam: “Het indrukwekkende aan dit ontwerp is dat de tragiek van alle slachtoffers treffend gestalte krijgt. Zowel degenen die worden afgevoerd als de achterblijvers worden verbeeld in twee keramische figuren. Een staande vrouw in wit ornaat en een knielende man in donkere tinten.”
“Langzaam om de beelden heen cirkelend wordt aan de voorkant van de lange witte jurk van de vrouw een feloranje vorm zichtbaar. Dan valt ook op dat eenzelfde oranje vorm aan de linkerzijde van de man is aangebracht. De beide figuren blijken eerder aan elkaar vast te hebben gezeten, maar zijn van elkaar losgesneden. Met deze letterlijke doorsnijding van het dubbelportret tot twee losstaande beelden weet Anne Wenzel alle emoties van scheiding, van het afgesneden zijn, pijnlijk doeltreffend te verbeelden. Tegelijkertijd blijven de twee personen, de man en de vrouw, hierdoor voor altijd verbonden. Hoe ver ze ook van elkaar gescheiden zijn.”