- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDit hangt de scheepvaart op het Julianakanaal boven het hoofd

Dit hangt de scheepvaart op het Julianakanaal boven het hoofd

- Advertentie -

Delen

Bij Itteren onder de rook van Maastricht komt een vijf meter brede faunabrug over het Julianakanaal als verbinding tussen Grensmaas en Geuldal. Dit alles in combinatie met een veilige drie meter brede fietsverbinding. Deze fiets- en faunabrug komt ten noorden van de oude brug van Itteren te liggen.

In het Grensmaasplan was een faunabrug voorzien voor grote grazers zoals wilde paarden, koeien en zwijnen en daarnaast voor kleinere dieren zoals boommarters, wilde katten en otters, maar niet voor (fietsende) mensen. Laatstgenoemde groep had slechts een gevaarlijke, in slechte staat verkerende, fietsverbinding op de smalle brug over het Julianakanaal naar Bunde en Meerssen. Rijkswaterstaat heeft groot onderhoud aan de brug gepland.

Overleg tussen de provincie Limburg, de gemeente Maastricht, Rijkswaterstaat, natuurorganisaties, het Consortium Grensmaas en vertegenwoordigers van de bevolking staken in 2014 resulteerde in een haalbaarheidsonderzoek fiets- en faunabrug in opdracht van de Stuurgroep buitengoed Geul en Maas en Rijkswaterstaat aan Royal Haskoning DHV.

Onderschrift: Foto 1: De oude smalle-monumentale-brug over het Julianakanaal bij Itteren. (Foto Noud Van der Zee).
De oude smalle-monumentale-brug over het Julianakanaal bij Itteren. (Foto Noud Van der Zee).

GAT

Er is nu besloten, dat de fiets- en faunabrug in fases gerealiseerd zal worden. Maar het probleem is, dat het beschikbare budget een gat vertoont van circa drie miljoen euro. De verschillende brugdelen voor dieren en fietsers worden zo gebouwd, dat ze op termijn op een slimme manier gekoppeld kunnen worden, zodat het als een geheel zal ogen.

Het Consortium Grensmaas staat contractueel voor de faunabrug garant en de provincie Limburg betaalt een half miljoen euro voor de fietsoversteek. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de renovatie van de oude monumentale brug. De betrokken instanties hebben veel tijd besteed aan het zoeken naar extra geld om het gat te dichten. Dat is niet gelukt. En dan nu terug naar de haalbaar geachte variant.

De uitvoering moet nu ter hand worden genomen, omdat contracten geen uitstel dulden. Het Consortium Grensmaas gaat de plannen voor de combinatie fiets- en faunabrug over het Julianakanaal verder uitwerken. De bouw moet in 2017 beginnen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -