- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS kiest Valeplas voor overnachtingshaven IJssel

RWS kiest Valeplas voor overnachtingshaven IJssel

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat wil op de IJssel een overnachtingshaven realiseren in de Valeplas bij Giesbeek. De dienst gaat de ‘westlob’ van de plas verder uitwerken tot een definitief ontwerp voor de haven.

In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau waren eerder drie mogelijke varianten opgenomen. Die zijn de afgelopen tijd nader onderzocht. Rijkswaterstaat heeft de westlob als voorkeursvariant voorgesteld omdat deze plek de minste effecten (lucht, geluid en zicht) heeft op de leefomgeving. Bijzondere flora en fauna en struinpaden zijn voornamelijk in de zuidlob te vinden.

Door voor de westkant te kiezen zitten de beroepsvaart en de recreatievaart elkaar ook minder in de weg, wat de veiligheid op de Valeplas ten goede komt. Een ander argument is dat bewoners tientallen zienswijzen hebben ingediend met een sterke voorkeur voor de westlob.

 

23 ligplaatsen

In een ‘ontwerpatelier’ wil Rijkswaterstaat samen met de gemeente, adviseurs en betrokken partijen werken aan een definitief ontwerp voor de overnachtingshaven. Het ontwerp gaat uit van vier steigers met 23 ligplaatsen.

“Verder wordt in het ontwerpatelier onder meer besproken hoe de ontsluiting van het gebied en de parkeergelegenheid worden geregeld. Ook streeft Rijkswaterstaat naar een ontwerp waarbij de waterscouting Abel Tasman kan blijven op hun huidige locatie. Bekeken zal worden welke aanpassingen daarvoor nodig zijn op het terrein.”

 

Vervolgproces

Rijkswaterstaat werkt het plan uit en legt het ter besluitvorming voor aan de minister van Infrastructuur en Milieu en de gemeenteraad van Zevenaar. Het ontwerp van de haven wordt opgenomen in het bestemmingsplan, het Milieueffectrapport, en andere benodigde vergunningen. Het besluit valt in 2017. De aanleg zou in 2018 moeten starten. De overnachtingshaven kan dan in 2020 klaar zijn.

 

foto: Google Earth

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -