- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEuropees akkoord over CESNI-eisen

Europees akkoord over CESNI-eisen

- Advertentie -

Delen

De technische eisen voor binnenschepen worden binnenkort voor heel Europa gelijk. De Europese raad van regeringsleiders heeft op 17 maart een informeel akkoord bereikt met het Europees Parlement over de technische standaarden van CESNI.

Het gaat om de herziening van de ‘richtlijn inzake technische voorschriften voor binnenvaartschepen’. De herziene richtlijn maakt het mogelijk dat voortaan direct wordt verwezen naar technische standaarden ontwikkeld door het zogeheten CESNI-comité, dat vorig jaar onder de auspiciën van de Centrale Rijnvaart Commissie (CCR) is opgericht.

Dit comité bestaat uit deskundigen van de lidstaten van de Europese Unie en de CCR. Binnenschepen die een communautair binnenvaartcertificaat willen verkrijgen en op de binnenwateren van de Unie willen varen, moeten aan deze technische eisen voldoen.

Geharmoniseerd

De technische standaarden van CESNI gelden in de hele EU, en worden dus ook van toepassing verklaard op de Rijn.  CESNI heeft op 26 november 2015 een eerste versie van de geharmoniseerde technische standaard vastgesteld. De standaard bevat bepalingen voor het bouwen van schepen en apparatuur. Er zijn meteen ook voorschriften in opgenomen voor vaartuigen die gebruik maken van LNG.
De herziene technische richtlijn is onderdeel van een breder pakket (NAIADES II) dat verschillende maatregelen bevat om het gebruik van de binnenvaart in Europa te promoten. Het Nederlandse EU-voorzitterschap zal het bereikte akkoord 23 maart ter instemming aan de regeringsleiders voorleggen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -