- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws35 miljoen van reservefonds komt vrij

35 miljoen van reservefonds komt vrij

- Advertentie -

Delen

De 35 miljoen euro van het Europese reservefonds komt vrij voor de binnenvaart. Dat heeft het Europees Parlement vandaag besloten. De beschikbaarstelling van het geld, in de jaren ’90 door de bedrijfstak zelf betaald via de sloop- en oud-voor-nieuwregeling, was voorbereid in een akkoord dat de Nederlandse politica Corien Wortmann (CDA) eerder dit jaar namens het EP sloot met de EU-landen.

Op voorstel van Wortmann krijgt de  Commissie opdracht het beschikbare bedrag te vergroten. ‘Want 35 miljoen euro is niet genoeg voor de belangrijke binnenvaartsector.’

Het geld is bedoeld om de binnenvaart door de crisis te helpen. Met de beslissing van het Europarlement zijn de toegestane toepassingen verruimd. Zo kan het nu ook besteed worden voor opleidingen, innovatie van schepen en motoren, zodat vervoer over water nog duurzamer wordt – en zodoende meer lading per schip kan worden vervoerd.

‘Gebruik geld weer voor sloopregeling’

In een poll op deze website vroegen we bezoekers onlangs wat zij de beste besteding van het geld uit het reservefonds vinden. Hun keuze is duidelijk: 60 procent wil dat die 35 miljoen euro gebruikt wordt m schepen te slopen en zo de overcapaciteit te verminderen. Precies waar de regelingen die ervoor zorgden dat de pot met geld gevuld werd ook ooit voor bedoeld waren.

Niet genoeg
‘Fantastisch dat we dit nog tijdens deze zittingsperiode hebben kunnen afronden. De bestedingsmogelijkheden zijn uitgebreid; de sector kan het zogeheten “sloopgeld” kan nu eindelijk van de plank halen. Zo kan het geld eindelijk worden besteed voor de noodzakelijke aanpassing van motoren’, aldus Wortmann.
Op haar voorstel krijgt de Europese Commissie opdracht het beschikbare bedrag te vergroten met geld uit andere Europese fondsen. ‘Want 35 miljoen euro is niet genoeg voor de belangrijke binnenvaartsector’, vindt de Europarlementariër die na de verkiezingen in mei afscheid neemt van Brussel.

Harmonisering technische voorschriften
Een ander rapport van Corien Wortmann, over de harmonisering van technische voorschriften voor binnenvaartschepen in Europa, kreeg eveneens brede steun. Naast harmonisering van de verschillende technische voorschriften in Europa moet de Europese Commissie vooral ook beter gaan samenwerken met de Centrale Commissie voor de Rijnvaart, is de bedoeling. Dat moet de werkzaamheden efficiënter en goedkoper maken.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -