Vanaf 1 januari betalen schippers een verwijderingsbijdrage voor olie- en vethoudende afvalstoffen. Zij dienen daarvoor in het bezit te zijn van een internationale ecocard.
De eigen bijdragen die schippers nu betalen via opcenten op havengelden en de directe betaling bij afgifte van oliehoudende afvalstoffen komen te vervallen. Het uitgangspunt is dat de vervuiler de kosten draagt die verbonden zijn aan het inzamelen, bewerken of verwerken van afval.
Ecocard
Het Scheepsafvalstoffenbesluit (SB) bestaat uit een aantal delen. Deel A gaat over de verzameling, afgifte en inname van olie- en vethoudend scheepsafval. Voor dit deel is een betalingsregeling ontworpen waarbij de schipper met de ecocard (onderdeel van het elektronische betaalsysteem) een verwijderingsbijdrage betaalt van €7,50 per ton gebunkerde gasolie. Daarmee wordt de inzameling en verwerking van olie- en vethoudend scheepsafval gefinancierd.
Schippers kunnen de ecocard aanvragen bij de Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB). De Inspectie Verkeer en Waterstaat zal toezicht houden op het betalen van de verwijderingsbijdrage. Het Scheepsafvalstoffenbesluit (SB) stond voorheen bekend als het Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV); internationaal wordt de afkorting CDNI gebruikt.
Invoering
Het Scheepsafvalstoffenbesluit is op 1 november 2009 in werking getreden. Deel B werd meteen van toepassing. Voor deel A hebben de verdragsluitende partijen toen besloten dat dit later toegepast zou gaan worden omdat nog niet alle landen klaar waren voor de invoering van het elektronische betaalsysteem. De beoogde datum was 1 juli van dit jaar, maar Duitsland en België hadden nog een half jaar extra nodig. Nu treedt het op 1 januari 2011 in werking.
Meer informatie
Met vragen kunnen schippers terecht bij SAB: telefoon (010) 412 95 44. Aanvragen van de ecocard kan via de SAB-website, via telefoonnummer (010) 798 98 98 (optie 2) en direct aan de balie van SAB aan het Vasteland in Rotterdam.
Met specifieke vragen over deel B kan men terecht bij het meld- en informatiepunt (M&I) van Havenbedrijf Rotterdam: telefoon (010) 252 10 00. Dat blijft het komende jaar nog operationeel.