- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBinnenvaart vraagt opschorting nieuwe voorrangsregeling Antwerpse sluizen

Binnenvaart vraagt opschorting nieuwe voorrangsregeling Antwerpse sluizen

- Advertentie -

Delen

Onderhoudswerkzaamheden aan de Zandvlietsluis en vernieuwingswerken aan de Van Cauwelaertsluis leiden in de Antwerpse haven regelmatig tot oponthoud, zowel voor binnenschepen als zeeschepen. Om de druk op de Antwerpse sluizen te verminderen heeft het Havenbedrijf besloten schepen met bestemming of vertrek Antwerpse haven of schepen van en naar de Bovenschelde met bestemming of herkomst het Albertkanaal vanaf vandaag, 23 september, met voorrang te schutten. Schepen in de doorvaart van en naar de Bovenschelde en komende van of gaande naar de Schelde-Rijnverbinding worden slechts geholpen indien dit geen oponthoud voor de rest van de scheepvaart betekent. Hen wordt geadviseerd rond te varen via Hansweert.

Ontstemd
De leden van de Commissie Binnenvaart in de Antwerpse Kamer van Koophandel (VOKA) zijn ontstemd over de nieuwe voorrangsregeling, die volgens de sectorvertegenwoordigers tot ‘grote onlusten’ aan de sluizen kan leiden. In een brief aan het Havenbedrijf vragen zij de maatregel dan ook op te schorten. “Hierdoor zullen binnenschepen en duwkonvooien die tijgebonden varen naar de Bovenschelde mogelijk twaalf uur moeten wachten als zij hun schutbeurt moeten afstaan aan schepen met een verblijfsvergunning in de haven”, aldus de Commissie Binnenvaart.
“Bovendien krijgen geladen schepen die via Hansweert varen te maken met de golfslag van snelvarende zeeschepen, wat de veiligheid in gevaar brengt. Binnenschepen kleiner dan 55 meter die alleen varen mogen de omweg via Hansweert uit veiligheidsoverwegingen zelfs niet gebruiken. Ook is er momenteel al veel oponthoud aan de Krammersluizen. Verder komen door deze maatregel de vaar- en rusttijden in het gedrang. En aan de huidige vrachttarieven, ten gevolge van de economische crisis, zal geen enkele schipper de omweg via Hansweert willen maken.”
De Commissie Binnenvaart hoopt in overleg met het Havenbedrijf alsnog een “praktische en aanvaardbare oplossing” uit te werken voor binnenschepen in doorvaart via Antwerpen.

Lees ook ‘Wereldvreemde voorrangsregeling Antwerpse sluizen lijkt politiek spel’.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -