- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw verkeersbord voor walstroom

Nieuw verkeersbord voor walstroom

- Advertentie -

Delen

De Drechtsteden werken gezamenlijk aan walstroomvoorzieningen. Om schippers duidelijk te maken waar de walstroom straks verkrijgbaar is hebben de steden woensdag 8 juli in Sliedrecht een nieuw verkeersbord voor de binnenvaart gepresenteerd. Het is een pictogram van een stekker met de aanduiding 230 / 400 Volt.

De Drechtsteden hebben het bord zelf ontwikkeld, omdat er nog geen verkeersteken beschikbaar was. Ze achten zelf de kans aanwezig dat het bord landelijk zal worden ingevoerd.

Dertig stroomkasten
De Drechtsteden voeren walstroom voor de binnenvaart en de riviercruisevaart in als een van de maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met elektriciteit van de wal hoeven schepen hun eigen generatoren niet te laten draaien. Dat levert ook nog minder geluidhinder voor direct omwonenden op.
Er komen in de Drechtsteden circa dertig walstroomkasten. Die bieden meerdere aansluitingen. De vijf gemeenten die walstroom aanleggen zijn Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Vanwege het milieuvoordeel betaalt de Europese Commissie 1.120.000 euro mee. Ook de Provincie Zuid-Holland levert een financiële bijdrage.

Standaard

Omdat de aanleg van walstroom nog geen routineklus is, werken de Drechtsteden samen met andere havens die walstroom aanleggen, zoals Rotterdam en Amsterdam. Daar werd het idee van een landelijk symbool voor walstroom omarmd, aldus de initiatiefnemers. Ook met de binnenvaartorganisaties en Rijkswaterstaat is contact over landelijke invoering van het bord en opname in het Binnenvaart Politie Reglement.
Door de samenwerking ontstaat een standaarduitvoering van walstroomvoorziening voor de binnenvaart. Zodoende kan de schipper straks op veel plaatsen op dezelfde manier walstroom gebruiken, met hetzelfde betaalsysteem en dezelfde dienstverlening.

M. Doodkorte, de portefeuillehouder Groen, Water en Milieu in de Drechtsteden en de Sliedrechtse wethouder R.G van de Ven onthulden woensdag 8 juli het eerste bord. (foto Drechtsteden)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -