1,5 miljoen euro voor Maritieme Campus Urk

0
Urk. (foto Adobe Stock)

ROC Friese Poort en het Berechja College ontvangen 1,5 miljoen euro subsidie uit de Regio Deal Noordelijk Flevoland voor het ontwikkelen van een Maritieme Campus op Urk. Met de Regiodeal geven provincie Flevoland en het Rijk samen met regionale partners een impuls aan de economie van Noordelijk Flevoland.

De totale projectkosten van de Maritieme Campus bedragen ongeveer 3 miljoen euro. De helft komt van de Regiodeal. ROC Friese Poort staat garant voor de andere 1,5 miljoen euro. Ongeveer 15 procent daarvan komt als bijdrage van het bedrijfsleven en samenwerkingspartners.

Maritieme hotspot

Door samen met verschillende onderwijsinstellingen, de gemeente en het bedrijfsleven op Urk een Maritieme Campus te realiseren kan het huidige opleidingsaanbod worden versterkt. Het doel is een samenhangend totaalpakket van maritieme kennis en innovatie. De campus krijgt een bovenregionale functie en levert daarmee grote bijdrage aan de internationale positie van Urk als maritieme hotspot.

“De ontwikkeling van de Maritieme Campus op Urk is een mooi voorbeeld van waarvoor de Regiodeal Noordelijk Flevoland bedoeld is. De komst van de campus is hard nodig om op nationale en internationale topniveau te blijven presteren. Ik ben daarom enorm blij met deze boost aan de talentontwikkeling in de regio”, aldus gedeputeerde Appelman van de provincie Flevoland.

Visserij

De Maritieme Campus legt een verbinding tussen ondernemerschap en innovatie en staat voor hét maritiem middelbaar beroepsonderwijs in Flevoland én Midden-Nederland. Het is een volwaardig opleidingscentrum met een totaalaanbod aan visserij-, koopvaardij- en binnenvaartopleidingen en cursussen en trainingen voor jongeren en volwassenen. Daarnaast moet de campus ook een kenniscentrum worden voor de maritieme sector in het algemeen en de visserij in het bijzonder. Met aandacht voor de hele keten: van vangst tot consument.

“Onderwijs speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de maritieme sector op Urk”, zegt Remco Meijerink, bestuursvoorzitter van ROC Friese Poort. “Er is nu al behoefte aan goed opgeleid personeel. Maar met de komst van de nieuwe buitendijkse servicehaven wordt de behoefte aan met name maritiem technisch personeel versterkt. Daar willen we nu alvast op voorsorteren.”

Als het aan ROC Friese Poort ligt, wordt de Maritieme Campus koploper binnen het maritieme onderwijs in Nederland. Meijerink: “Wij gaan ervanuit dat modern, goed geoutilleerd onderwijs studenten en cursisten naar Urk gaat trekken.”

Trainingscentrum

De plannen vergen circa vier jaar. De huidige locatie van ROC Friese Poort op Urk wordt deels vernieuwd en uitgebreid met onder andere moderne simulatoren voor de zeevaart- en de binnenvaartopleidingen. Daarnaast komt er een nieuw trainingscentrum op Urk met een inpandig waterbassin. Er zijn al vergevorderde gesprekken met de gemeente Urk over de locatie van dit trainingscentrum. Naar verwachting is het in 2021 klaar.

In augustus van dit jaar al starten de eerste studenten aan de Maritieme Campus met de opleiding Mechatronica en constructiewerker in de scheeps- en jachtbouw. Dit gebeurt op de locatie Emmeloord van ROC Friese Poort.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.