In de Maas bij Koeweide in Grevenbicht zijn resten van een vroegmiddeleeuws schip gevonden. Volgens archeologen zijn het mogelijk de oudste scheepsresten die ooit in Nederland zijn gevonden. Het is een bijvangst van de winning van grind in de uiterwaarden van de Maas.
Het vrachtschip is enkele maanden geleden blootgelegd. “Een heel bijzondere vondst”, zegt scheepsarcheologe Alice Opmeer. “Het gaat om een rivieraak uit de vroegmiddeleeuwse periode van de 11e tot de 13e eeuw”. Een vaartuig met weinig diepgang, zeer geschikt voor een bochtige rivier als de Maas.
15 meter lang
In totaal zijn resten van 35 houten planken van de bodem, het boord en de zijkant van het vaartuig veiliggesteld. De stukken scheepshout zijn de afgelopen weken onderzocht, gedocumenteerd en in verband gelegd. Daaruit trekt Opmeer een voorlopige conclusie: “Het betreft eikenhouten planken van de buitenhuid van een schip, enkele spanten en dwarsverbindingen. De planken bleken bij elkaar gehouden te worden met ijzeren krammetjes.”
“Aan de hand van de planken is vastgesteld dat het gaat om een schip van 15 meter lengte en 3 meter breedte. Aangezien een scheur en reparatiewerkzaamheden te zien zijn, was het vaartuig niet meer nieuw.”
Lading mergelblokken
Het is de eerste keer sinds de start van het project Grensmaas in 2008 dat delen van een schip tussen het grind zijn aangetroffen. Bij de scheepsresten lag ook een partij mergelblokken. Zeer waarschijnlijk is dat de lading geweest. Die mergelblokken zijn afkomstig uit een groeve van de Sint Pietersberg bij Maastricht. Verder zijn netkralen ontdekt waarmee visnetten werden verzwaard en een hellebaardbijl.
Nader gedetailleerd onderzoek moet uitwijzen wat de exacte ouderdom van alle vondsten is en of alle objecten daadwerkelijk bij elkaar horen. De precieze ouderdom van het schip wordt nog vastgesteld met behulp van jaarringdatering.