Inspecteur binnenvaart

0

Inspectie Leefomgeving en Transport

Functieomschrijving
Een veilige binnenvaart; dat is waaraan jij als inspecteur bij het team Maritiem Nationaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bijdraagt. Je werkzaamheden zijn erg afwisselend. Zo verricht je de ene dag een inspectie van een passagiersschip en onderzoek je de volgende dag een calamiteit op een veerpont.

Wat ga je doen als inspecteur binnenvaart?
Samen met je team werk je in toenemende mate risicogestuurd. Op basis van data die de ILT onder meer krijgt van de politie, Rijkswaterstaat en havenbedrijven bepalen jij en je collega’s welk schip in aanmerking komt voor een controle. Je voert vervolgens zelfstandig de object- en administratieve controles uit. Dit doe je op allerlei soorten schepen; van passagiersschepen en veerponten tot tankers en containerschepen.

Tijdens je inspecties beoordeel je of het schip voldoet aan de eisen zoals die in verschillende wet- en regelgeving aan schepen worden gesteld. Denk hierbij aan technische eisen die de veiligheid van de bemanning en passagiers garanderen of de naleving van rusttijden en de kwalificaties van de bemanning. Is een interventie nodig? Dan bepaal jij de juiste wijze van optreden. Denk aan een goed gesprek, een boeterapport of een last onder dwangsom.

Ook werk je samen met andere diensten, zoals de politie en Rijkswaterstaat, aan thema-acties. Deze acties richten zich bijvoorbeeld op schepen die overbeladen zijn, op noodvoorzieningen aan boord of op ladingdiefstal van brandstof. Bij dit soort thema-acties stuur jij de verschillende partijen aan en zorg je voor goede onderlinge samenwerking. Zo kom je tot een aansprekend resultaat.

Wat wordt jouw focuspunt als inspecteur binnenvaart?
Je zorgt voor goed uitgevoerde inspecties en duidelijke verslaglegging van de resultaten van jouw inspecties in onze systemen. Daarnaast treed je verbindend op richting onze partners met wie wij samen zorgen voor een veilige binnenvaart. Bovendien draag je met je innovatieve ideeën bij aan de verdere professionalisering van risicogestuurd toezicht.

Hoe wij werken?
Als nieuwe collega kun je bij ons rekenen op een goed (online) inwerktraject waarbij je kennismaakt met onze organisatie, de collega’s en de inhoud van het werk. En natuurlijk staan je directe collega’s voor je klaar om je wegwijs te maken en antwoord te geven op al je vragen.

Functie-eisen

 • je hebt hbo-niveau, en bij voorkeur een hbo-diploma;
 • je bent bevoegd BOA, of je bent bereid deze bevoegdheid te halen;
 • je hebt affiniteit met de binnenvaart en/of maritieme sector;
 • je hebt spreekt en schrijft uitstekend Nederlands;
 • je hebt rijbewijs B;
 • je bent bereid om één keer per acht weken piketdienst te draaien.

Naast de eisen herken jij jezelf in de volgende eigenschappen
Jij snapt hoe er in de binnenvaart gedacht en gewerkt wordt. Vanuit je gedrevenheid om zaken aan te pakken en resultaat te boeken, duid je risico’s en kom je met doortastende oplossingsrichtingen. Je begrijpt dat er in de samenwerking met verschillende partijen allerlei belangen spelen en gaat hier op de juiste manier mee om. Hierbij ben je je steeds bewust van je eigen positie en rol en handel je met gezag. En dankzij je overtuigingskracht en heldere manier van communiceren neem je ook anderen mee in jouw aanpak.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 10
Maandsalaris: Min €2.957 – Max. €4.707 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

Bijzonderheden

 • in deze functie krijg je een dienstauto tot je beschikking;
 • wij hebben vacatures verspreid over het hele land. Afhankelijk van je woonplaats is je standplaats Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Utrecht, Zwijndrecht of Zwolle maar wij werken hybride. Daarnaast komt je team één keer per maand bij elkaar in Zwijndrecht;
 • heb je interesse? Je kunt reageren op deze vacature tot 5 december. Bij deze vacature vinden er wekelijks selectiegesprekken plaats. De vacature kan daarom eerder gesloten worden als de geschikte kandidaten zijn geworven. Dus als dit je droombaan is, wacht niet af!
 • de eerste gesprekken vinden online plaats via Webex. Eventuele vervolggesprekken vinden fysiek op locatie plaats;
 • het kan zijn dat we je vragen een e-assessment te maken. Dit is geen selectie-instrument; het rapport dat uit het assessment volgt, is bedoeld als input voor het gesprek;
 • het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces. Een online screening via onder meer databanken kan deel uitmaken van het sollicitatieproces;
 • inschaling gebeurt op basis van opleiding en ervaring;
 • acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Solliciteren?
Inspectie Leefomgeving en Transport nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.